Η κίνησις ημών άφευκτος (Αλέξανδρος Υψηλάντης από Κισινέφ, 18/2/1821)

Την 18η Φεβρουαρίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αγγέλλει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης με την φράση η κίνησή μας είναι αναπόφευκτη. Την σχετική επιστολή στέλνει στην Μολδαβία από την πρωτεύουσα της γειτονικής ρωσικής περιοχής της Βεσσαραβίας, όπου βρίσκεται. Το Κισινέφ είναι η πρωτεύουσα της σημερινής Μολδαβίας (Κισινάου). Η επιστολή είναι σύντομη. Την δημοσιεύει ο Ι. Φιλήμων στο Δοκίμιο που εξέδωσε το 1834:

Κύριοι Αρχηγοί

Κατά τας ειδήσεις τας οποίας έλαβον απ’ όλα τα μέρη της φίλης ημών Πατρίδος, το Πράγμα δεν επιδέχεται πλέον την παραμικράν αργοπορίαν· διο και η κίνησις ημών άφευκτος. Όθεν δώσατε ακρόασιν εις τους επιφέροντας το παρόν μου κυρίους Δούκαν και Ορφανόν και κατά τους λόγους αυτών θέλετε ενεργήσει ετοιμαζόμενοι, όσον ενδέχεται, μυστικώς και περιμένοντες την τελευταίαν μου Προσταγήν, την οποίαν θέλω σας στείλει κατ’ αυτάς, δια να κινηθείτε.

Έρρωσθε και κραταιούσθε !

Κισνεύη, τη 18 Φεβρουαρίου, 1821

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Τρεις μέρες μετά ο Υψηλάντης διέβη τον Προύθο. Έξι μέρες μετά η Επανάσταση των Ελλήνων κηρύσσεται επίσημα. Εκδίδονται οι μυστικές προκηρύξεις προς τους Φιλικούς και τους Γραικούς της Μολδοβλαχίας και η φανερή, κεντρική προκήρυξη της Επανάστασης «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος». Ο Φιλήμων αποδίδει την ξαφνική απόφαση σε γράμματα που έλαβε ο Υψηλάντης από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με αυτά, το μυστικό είχε αποκαλυφθεί στον Σουλτάνο. Δεν αποκλείεται να έλαβε γράμματα από την Πόλη ο Υψηλάντης. Αυτό που αποκλείεται, είναι ο λόγος που αναφέρει ο Φιλήμων. Το μυστικό ήταν προ πολλού γνωστό και από διάφορες πλευρές. Μια εξήγηση για το θέμα μαθαίνουμε από τον φιλικό Ξόδιλο. Υπεύθυνος της απόφασης του Υψηλάντη φαίνεται πως είναι ο Καποδίστριας. Σύμφωνα με τον Αθανάσιο Ξόδιλο:

Ο Υψηλάντης, τας διατριβάς έχων εις Κισινόβιον λαμβάνει την 17ην Φεβρουαρίου, Πέμπτη εσπέρας, ταχυδρόμον από το Τροπάου με γράμματα προς αυτόν, και αποφασίζει μετά τούτο ευθύς την έξοδόν του δια Μολδαβίαν.

Έμμεση επιβεβαίωση έχουμε από τον Ξάνθο:

Ο Καλός (Υψηλάντης) όμως διορισθείς Γενικός επίτροπος παρά της αρχής, και αρχιστράτηγος του ελληνικού έθνους, και εισακουσθείς μετά του φιλανθρώπου (τσάρου Αλέξανδρου) και του ευεργετικού (Καποδίστρια), έλαβεν διαταγήν να κινήση φανερά δια της Δακίας.

Περισσότερα για το θέμα εδώ.

Στέργιος Ζυγούρας

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Η κίνησις ημών άφευκτος (Αλέξανδρος Υψηλάντης από Κισινέφ, 18/2/1821)

  1. Παράθεμα: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1819 ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (8ο μέρος) | Το καραβάκι της ιστορίας

  2. Παράθεμα: Τρεις μαρτυρίες για την 17/2/1821(;) αναζητούν τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας | Το καραβάκι της ιστορίας

  3. Παράθεμα: 200 χρόνια πριν: Το γράμμα της 17/2/1821 στον Υψηλάντη από το Λάυμπαχ | Το καραβάκι της ιστορίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.