Ύμνος εις την Ελευθερίαν

Το 1823 ο Ζακύνθιος Διονύσιος Σολωμός έγραψε στον λόφο του Στράνη τον Ύμνο εις την Ελευθερία σε 158 στροφές. Ο Κερκυραίος Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος άρχισε από το 1828 να μελοποιεί για πολυφωνική χορωδία τις περισσότερες στροφές του ποιήματος. Καθιερώθηκε ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ το 1865. Το κείμενο του ύμνου είναι εν πολλοίς άγνωστο. Το ίδιο και η Επανάσταση του 1821. Η υποδοχή του ύμνου στο Λονδίνο το 1823 από τα εκεί μέλη της London Greek Committee κάθε άλλο παρά ενθουσιώδης ήταν. Φαίνεται ότι το πνεύμα του δεν ήταν συμβατό με το πνεύμα των δανείων τα οποία ετοιμάζονταν. Κάποια άλλη «Ελευθερία» από αυτήν που εξυμνεί ο Σολωμός προωθούσαν οι φιλελεύθεροι του Λονδίνου. Η Ελευθερία του Σολωμού πηγάζει από την πίστη στον Θεό. «Μάχου υπέρ Πίστεως» είπε ο Υψηλάντης. «Πρώτα υπέρ Πίστεως» είπε ο Κολοκοτρώνης. Αυτό έγραψε ο Καποδίστριας το 1819 και φυσικά, αυτό εφάρμοσε από το 1828.

Τραγουδά η χορωδία Εργαστηρίου παλιάς Μουσικής του Γιώργου Κωνστάντζου. Αρχιμουσικός: Βύρων Φιδετζής. Στο πιάνο ο Άρης Γαρουφαλής. Το μοντάζ εικόνας έκανε η ζακυνθινή αλεπού και το βίντεο αναρτήθηκε στο κανάλι youtube Anastasis M

    This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

    Σχολιάστε

    Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.