“Αυτό δεν ήταν πραξικόπημα” (This is Not a Coup. Just another day in EU)

Δύο χρόνια μετά το αξιόλογο και πάντα επίκαιρο ντοκιμαντέρ «Φασισμός Α.Ε.», ο Άρης Χατζηστεφάνου επιστρέφει δυναμικά με τη νέα του δημιουργία «This is Not a Coup» και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά δύσκολων ερωτημάτων: Ποιες τράπεζες επέβαλαν τη δημιουργία του ευρώ; Ποιος διέταξε την ανατροπή εκλεγμένων πρωθυπουργών και πώς οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών; Μπορεί να μεταρρυθμιστεί ένα σύστημα που δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης;

«Η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, ήθελαν να αλλάξουν την κυβέρνηση της Ιταλίας. Ήθελαν να αλλάξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση […] Δεν θα χρησιμοποιούσα τον όρο πραξικόπημα. Θα το ονόμαζα: “Ο τρόπος που δουλεύει το σύστημα”.» – Alan Friedman (Fmr. FT Correspondent)

Οι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ «Debtocracy», «Catastroika» και «Fascism Inc» επιστρέφουν στις 12 Μαΐου. Στο «This is Not a Coup», ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου παρακολουθεί τις «πραξικοπηματικές» παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε χώρες, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα και συνομιλεί με πρώην αρχηγούς κρατών και πολιτικούς που καθόρισαν τις εξελίξεις μπροστά, αλλά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όπως και τα τρία προηγούμενα ντοκιμαντέρ της Infowar Productions, έτσι και το «This is Not a Coup», χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους θεατές του, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την παραγωγή, μέσα από τον επίσημο ιστότοπο του ντοκιμαντέρ. Όπως και στα τρία προηγούμενα ντοκιμαντέρ, το «This is Not a Coup» θα διατίθεται δωρεάν ύστερα από μια περίοδο προβολών σε Κινηματογραφικές Προβολές, Φεστιβάλ και Εκδηλώσεις.

Το σενάριο υπογράφει ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου και την επιστημονική επιμέλεια ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης. Η σκηνοθετική επιμέλεια και το μοντάζ είναι του Άρη Τριανταφύλλου, κάμερα και post production κάνει ο Θάνος Τσάντας, ενώ τη μουσική γράφει ο Ερμής Γεωργιάδης.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ γνωστοί πανεπιστημιακοί δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των οικονομικών πραξικοπημάτων, περιγράφουν τις διασυνδέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) με μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.

Από την Ιταλία, στην Ιρλανδία και από την Κύπρο στην Ελλάδα. Το «This is Not a Coup» αποτελεί ένα σύγχρονο ντοκουμέντο. Μία προσεγμένη παραγωγή σε κάθε της λεπτομέρεια, που μας ταξιδεύει στην Ευρώπη αναζητώντας απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Το ντοκιμαντέρ δεν χαρίζει εύκολες λύσεις, αλλά προσφέρει πληροφορίες και θέτει προβληματισμούς προς σκέψη και συζήτηση από και προς τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Στο ντοκιμαντέρ σχολιάζουν τα τεκταινόμενα γνωστοί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι αλλά και πολιτικοί. Από τον Alan Friedman (πρώην ανταποκριτή των Financial Times) και τον Νόρμπερτ Χέρινγκ (Οικ. Αναλυτής της Handelsblatt), μέχρι τον Όσκαρ Λαφοντέν (πρώην Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας).

Πόσο ανεξάρτητη είναι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ); Ποιος την ελέγχει και ποιον εξυπηρετεί; Πως ο ELA (Emergency Liquidity Assistance), από μηχανισμός στήριξης και βοήθειας εξελίχθηκε σε όπλο εκβιασμού δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων; Καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, το «This is Not a Coup» θέτει τις βάσεις ενός γόνιμου διαλόγου.

Το πρόγραμμα προβολών του ντοκιμαντέρ «This is Not a Coup» (Just another day in the EU), έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Από τις 12 Μαΐου στους κινηματογράφους Τριανόν στην Αθήνα, Ζέα στον Πειραιά, Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη και Άνεσις στο Αγρίνιο. Από τις 19/5 στο Σινέ Παράδεισος στον Κορυδαλλό. Περισσότερες αίθουσες θα ανακοινωθούν σύντομα στον επίσημο ιστότοπο του ντοκιμαντέρ: «This is Not a Coup»

«Γράφτηκε σε ελληνική εφημερίδα, ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (Γιάννης Στουρνάρας) υπέσκαπτε παρασκηνιακά τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Θεωρώ σκανδαλώδες ότι μπορεί να εκστομίζει κάτι τέτοιο ο Διοικητής της Τράπεζας και να μην τον βάζουν στη φυλακή.» – Νόρμπερτ Χέρινγκ (Οικ. Αναλυτής Handelsblatt)

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.