Μπαμπινιώτης-Νανόπουλος: ο άνθρωπος και η γνώση ως ολότητα

Ο ουμανισμός και ο διαφωτισμός της δύσης βασίστηκαν στο αρχαιοελληνικό πνεύμα, το οποίο ισχυρίστηκαν ότι ξαναζωντάνεψαν. Η πρόοδος και η ευημερία που ακολούθησαν δεν άφησαν περιθώρια σε αμφισβητήσεις και αμφιβολίες ως προς την επιτυχία. Ωστόσο, φαίνεται πως κάτι δεν πήγε καλά. Η ιδιαίτερη έμφαση στις θετικές επιστήμες, η κατακερματισμένη σχολική γνώση, η τεχνοκρατική προσέγγιση, το άγχος της πρόωρης εξειδίκευσης με στόχο μια ανυπέρβλητη επιστήμη και μια υλιστική ευημερία, μας έκαναν να χάσουμε τα βασικά και τα αυτονόητα˙ ως κοινωνία ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό της διεπιστημονικότητας, της διαθεματικότητας και της διακλαδικότητας στη διανόηση και στην παιδεία.

Είναι όντως έτσι; Η δυτική κοινωνία “βάζει μυαλό”; Για να το πούμε αυτό, ίσως πρέπει πρώτα να διαπιστώσουμε την ορθή τοποθέτηση του προβλήματος. Γι αυτό ακριβώς συν-ζητούν οι επιστήμονες Γιώργος Μπαμπινιώτης και Δημήτρης Νανόπουλος. Δείτε μια συζήτηση με το Γ. Μπαμπινιώτη και τον Δ. Νανόπουλο εξ αφορμής του βιβλίου τους «Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία» – Πώς μιλούν για την ανάγκη σύλληψης της ιδέας / τοποθέτησης του ερωτήματος μέσα από την ολιστική θεώρηση των πραγμάτων.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.