Αυτοκρατορία και Επανάσταση (Αριστοτελικός Όμιλος Κερκύρας)

Για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση 1821 ο Αριστοτελικός Όμιλος Κερκύρας διοργανώνει κύκλο συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας με γενικό τίτλο

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Η Επανάσταση που περιμένει

Μια ιστορική επισκόπηση μέσα από τα επαναστατικά και πολιτικά κείμενα του Αγώνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Πολιτική Θεολογία είναι οι θεωρητικές αρχές θεμελίωσης σκοπού του κοινού βίου της πόλεως/κράτους οι οποίες στον ελληνικό κόσμο είναι: η ελευθερία, η αλήθεια και το αγαθό· από τις αρχές αυτές προκύπτουν τα πρακτικά ζητήματα: α. της πολιτικής κυριαρχίας, και β. της πολιτικής απόφασης, που βρίσκονται συνδεδεμένα με την πρακτική διάκριση φίλου/εχθρού.

Η Πολιτική Θεολογία βρίσκεται συνδεδεμένη με την θεωρητική έννοια της δικαιοσύνης από την οποία παράγεται η πρακτική έννοια του δικαίου:

Α. Η έννοια του φυσικού δικαίου στην οποία υπάγεται ο νόμος της φύσεως μέσα στον οποίο αναγνωρίζεται παν ό, τι είναι ανθρώπινο· κυρίαρχες αξίες εδώ είναι η ανθρώπινη ύπαρξη, η πατρότητα και η υιοθεσία.

Β. Η έννοια του θείου δικαίου κατά την οποία το θείο θέλημα εκφράζεται ως θεία πρόνοια ή ως θεία εντολή μέσα στην ιστορία.

Γ. Η έννοια του πολιτικού δικαίου που εμπεριέχει το φυσικό και νομικό δίκαιο συνδεδεμένη το θείο δίκαιο από την οποία παράγεται το δίκαιο του εδάφους και οι ηθικές έννοιες της πατρίδας, της πόλης και του κράτους.

Τις αρχές αυτές ανευρίσκουμε στα κείμενα Πολιτικής Θεολογίας του Ελληνισμού με την μορφή γλωσικών σημασιών/νοημάτων τα οποία παραπέμπουν στην πνευματική ζωή του διαχρονικού Ελληνισμού από την οποία εξαρτάται το πολιτικό γεγονός όπως αυτό εμφανίζεται με την εκάστοτε ιστορική μορφή. Με αυτόν τον τρόπο η Πολιτική Θεολογία αποτελεί το κλειδί της Ιστορικής Ερμηνευτικής Μεθόδου για την προσέγγιση της Μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με αφορμή την Επέτειο των 200 Ετών ενόψει της εκδήλωσης – συζήτησης του Αριστοτελικού Ομίλου Κέρκυρας με γενικό τίτλο: Αυτοκρατορία και Επανάσταση.

Click to access aristotelian-society-of-corfu_empire-and-revolution.pdf

Αριστοτελικός Όμιλος Κερκύρας – Aristotelian Society of Corfu

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.