Habeo cell ergo sum – Έχω κινητό, άρα υπάρχω!

Πόσο νόμιμη είναι η τραπεζική απαίτηση χρήσης του κινητού τηλεφώνου για την ταυτοποίηση του συναλλασσόμενου;

Θέλετε να κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές; Μεταφορές χρημάτων, ηλεκτρονικές αγορές εσωτερικού-εξωτερικού, ακόμα και πληρωμή του ΕΝΦΙΑ; Μπορείτε. Αλλά μόνον αν έχετε κινητό τηλέφωνο! Αυτό μας λένε οι Τράπεζες.

Το να συζητά κανείς τι είναι «νόμιμο» στην χώρα που οι πρωθυπουργοί ακυρώνουν τα δημοψηφίσματα, οι βουλευτές ψηφίζουν ό,τι τους φέρνουν, οι υπουργοί και οι εισαγγελείς απειλούν και εκβιάζουν ή εκβιάζονται είναι αστείο. Η νέα τραπεζική απαίτηση είναι παράνομη και καταχρηστική και το μόνο που αξίζει να ψάξει κάποιος είναι το «γιατί».

Με το πρόσχημα της «ασφάλειας» οι Τράπεζες απαιτούν την αποκλειστική ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου του ατόμου που θέλει να κάνει ηλεκτρονικές αγορές με πλαστικό χρήμα, συναλλαγές μέσω web-banking, ακόμα και πληρωμές χρεών του δημοσίου. Για να το πετύχουν, οι Τράπεζες

  • Καταργούν τις ηλεκτρονικές συσκευές παραγωγής μοναδικών κωδικών (token)
  • Καταργούν την αποστολή του κωδικού συναλλαγής μιας χρήσης στο e-mail
  • Εκβιάζουν όποιον πρέπει να πληρώσει φόρους, να βάλει μάσκα και να στηθεί στην ουρά των ΕΛΤΑ ή να αποδεχθεί την χρήση του κινητού τηλεφώνου (only a crisis actual or perceived produces real change)

Η πρακτική απόδειξη για τον παράνομο και καταχρηστικό χαρακτήρα των ανωτέρω βρίσκεται στην έλλειψη ουσιαστικής απάντησης και δικαιολόγησης. Η Τράπεζα προσποιείται ότι δεν κατάλαβε τα ερωτήματα και τα αιτήματα. Επαναλαμβάνει μονότονα «είναι για το καλό σας» (μας το επέβαλαν – σας το επιβάλλουμε). Ας είναι καλά οι άνθρωποι. Χάρη στο Payments Service Directive 2 δεν κινδυνεύουμε πλέον από ασυνείδητους που θα κλέψουν τους κωδικούς μιας χρήσης και θα πληρώσουν το δικό μας ΕΝΦΙΑ με δικά τους χρήματα.

Διαβάστε τον διάλογο πελάτη – Εθνικής Τράπεζας για το θέμα:


From: …………. [mailto:……….@…………]
Sent: Thursday, September 10, 2020 11:36 AM
To: CONTACT CENTER <contact.center@nbg.gr>
Subject: Επαναφορά i-code

Αγαπητοί,

Η μονομερής απόφαση της ET για κατάργηση της συσκευής i-code (token) δεν γίνεται αποδεκτή. Πρόκειται για έναν περιορισμό της δυνατότητας συναλλαγών στον οποίο δεν συναινώ. Δεν μπορεί να με υποχρεώνει η Τράπεζα να έχω κινητό τηλέφωνο για να κάνω συναλλαγές.

Έχω ήδη δηλωμένο το e-mail μου όπου μου αποστέλλονται οι κωδικοί των συναλλαγών μέσω κάρτας. Αν θέλει οπωσδήποτε η Τράπεζα να καταργήσει την συσκευή token, ας δώσει εναλλακτική δυνατότητα αποστολής του κωδικού μιας χρήσης στο e-mail, εξίσου ασφαλές με το SMS. Σε αντίθετη περίπτωση, εμμένω στην αξίωση επαναφοράς λειτουργίας της συσκευής παραγωγής κωδικών που μου έχει δώσει η Τράπεζα.

Ο πελάτης

_____________________________________________________________

contact.center@nbg.gr <contact.center@nbg.gr>
Προς:…………..@……….
Πέμ, 17 Σεπ στις 3:02 μ.μ.

Αξιότιμε πελάτη,

Λυπούμαστε για τη δυσκολία σας. Για λόγους ασφαλείας η Τράπεζα προχωρά σε πλήρη  κατάργηση των συσκευών ecode και την χρήση αποκλειστικά της υπηρεσίας του i-bank OTP/ SMS –i-code (https://www.nbg.gr/el/i-bank/sms_i-code) . Δηλαδή την παραλαβή των κλειδαρίθμων μέσω SMS ή μέσω Viber app.

Επομένως αναγκαία προϋπόθεση για τη χρήση των υπηρεσιών i-bank, εφόσον χρειάζεται να γίνουν εγχρήματες συναλλαγές ή συναλλαγές ασφαλείας (πχ. αλλαγή μυστικού κωδικού), είναι η ενεργοποίηση της υπηρεσίας του i-bank OTP, άρα και η κατοχή/ χρήση τηλεφώνου/συσκευής που δέχεται SMS ή έχει πρόσβαση στο Viber app (δηλαδή εκτός από το SMS προτείνουμε το Viber app ως μια ασφαλή εναλλακτική για την παραλαβή του κωδικού).

Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε τη χρήση της υπηρεσίας του i-bank OTP, μπορείτε να εξυπηρετείστε μέσω του δικτύου των καταστημάτων μας.

Είμαστε πάντοτε στη διάθεση σας

Με εκτίμηση/Kind regards,

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

_____________________________________________________________

Προς: contact.center@nbg.gr
Thursday, September 17, 2020 10:18 PM
Αγαπητοί ανώνυμοι
 
  • Αν η Τράπεζα ήταν ως σήμερα ανασφαλής, θα έπρεπε να ζητά συγγνώμη, να ενημερώνει τους πελάτες της για το επίπεδο της ανασφάλειας που είχαν τα i-code και γιατί ως σήμερα τα θεωρούσε «ασφαλή».
  • Αν η Τράπεζα από σήμερα είναι ασφαλής, θα έπρεπε να εξηγεί στους πελάτες της το επίπεδο της ασφάλειας που παρέχει το SMS και το Viber και το επίπεδο της ανασφάλειας που παρέχει το e-mail.
  • Αν η Τράπεζα από σήμερα είναι ασφαλής, θα έπρεπε να εξηγηθεί γιατί οι πελάτες της εξακολουθούν να έχουν τον «ανασφαλή» τρόπο OTP με e-mail στις συναλλαγές μέσω πιστωτικών.
Αν η Τράπεζα όντως λυπάται για τη δυσκολία που μου προξενεί, θα έπρεπε με πειστικό τρόπο να άρει την δυσκολία. Όχι να πέφτει σε ποικίλες και πολλαπλές αντιφάσεις και να αντιπροτείνει εκβιασμούς, όπως η εφιαλτική (λόγω της πολιτικής της) «μετάβαση στο κατάστημα».
 
Μέχρι να αρθεί η «δυσκολία», η Τράπεζα θα χάνει τις συναλλαγές που θα είχε από το i-code και το e-mail.
 
Συνελόντι ειπείν:
Υπάρχει και χωρίς κινητό τηλέφωνο ο άνθρωπος. Η Τράπεζα;
 
Με άπειρη κατανόηση
Ο πελάτης

Δευ, 28 Σεπ στις 2:02 μ.μ.

contact.center@nbg.gr <contact.center@nbg.gr>

Αξιότιμε κύριε,

Σε ότι αφορά την κατάργηση των συσκευών αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε είναι ότι λόγω των αυξημένων προτύπων ασφάλειας που θέτει η εφαρμογή της οδηγίας PSD2 (Payments Service Directive 2) για ισχυρότερη ταυτοποίηση των πελατών, η χρήση της συσκευής i-code καταργήθηκε από 05/08/2020.

H υπηρεσία αποστολής μηνυμάτων ΟΤP έχει αξιολογηθεί ώστε να καλύπτει τις αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας που θέτει η Τράπεζα.

Από την πλευρά μας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες για να εξυπηρετείστε με τον ταχύτερο και καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν υπάρξει νέος τρόπος ταυτοποίησης των συναλλαγών θα ενημερωθείτε μέσω των καναλιών μας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση και τη συνεργασία σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη δική σας ασφάλεια και προστασία.

Στη διάθεσή σας,

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ


Habeo cell ergo sum – Έχω κινητό, άρα υπάρχω!

Οι Τράπεζες απαιτούν την αποστολή του OTP (κωδικού μιας χρήσης) στο κινητό τηλέφωνο και μόνο. Η κυβέρνηση απαιτεί την αποστολή SMS για την έξοδο από το σπίτι. Το δόγμα «ασφάλεια αντί ελευθερία» βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε τι διαφέρει το e-mail και η συσκευή token από το κινητό τηλέφωνο; Τα πρώτα μπορεί να μην έχουν κάμερα, μικρόφωνο, GPS, σήμα κυψελωτής τηλεφωνίας και δυνατότητες αναγνώρισης ίριδας-δακτυλικών αποτυπωμάτων, τρισδιάστατης σάρωσης προσώπου κλπ. Αν όλα αυτά συνδυαστούν με την μανία επιβολής των «ασφαλών» ανέπαφων συναλλαγών (contactless) και την πρόσφατη δήλωση της ΕΚΤ για τη δημιουργία άυλου, ψηφιακού ευρώ, βλέπουμε πως η «δυτική ελευθερία» πλέον περιορίζεται στην επιλογή των cookies που θα δεχθεί ο πολίτης κατά την επίσκεψή του σε μια ιστοσελίδα (κι αυτό ενίοτε).

Η ανθρώπινη ταυτότητα γίνεται ψηφιακή. Για το καλό μας. Έχει ήδη ανακοινωθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας από τον μαιτρ της υγείας Bill Gates. Η «λαϊκή κυριαρχία» καταργείται. Οι ιστορικοί της υποστηρικτές προκρίνουν την «ντιρεκτιβική κυριαρχία». Η τυραννία που πολεμά κάθε είδους «παραδοσιακή» ταυτότητα και συνδέει κάθε καίρια ανθρώπινη δραστηριότητα με τα αδιαφανώς λειτουργούντα Data Center αναπτύσσει ένα ακόμα επεισόδιο της σειράς «Ζήτω ο μετα-άνθρωπος! Ζήτω ο άνθρωπος v2.0».

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.