Σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας δεν έχει απαγορευθεί η τέλεση της θείας λατρείας (μ. Μεσογαίας προς υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων)

Οι εύλογες επισημάνσεις και απορίες του μ. Μεσογαίας προς την υπουργό Παιδείας-Θρησκευμάτων εκφράστηκαν με ανοιχτή επιστολή της 30/3/2020. Μεταξύ αυτών:

  • Βγήκαν δύο Αποφάσεις αγνοώντας παντελώς επίσημες Συνοδικές Θέσεις και Αιτήματα χωρίς τη στοιχειώδη εκ προτέρων ενημέρωση ή συνεννόηση. Δεν είναι η Εκκλησία ένα άτακτο κοριτσάκι που του τραβάμε τα μαλλιά ή το χαστουκίζουμε για να συμμορφωθεί. Ο θεσμικός σεβασμός τραυματίστηκε καίρια. Η Εκκλησία είχε και έχει πολύ λογικές λύσεις και προτάσεις στα πλαίσια της αποκλειστικής αρμοδιότητάς της για να βοηθήσει την πολιτεία στον αγώνα της.

 • Απαγόρευση της θείας λατρείας δεν έχει γίνει ποτέ, ακόμη και από τα επισήμως ταυτιζόμενα με τον αθεϊσμό καθεστώτα, πλην του Εμβέρ Χότζα.
 • Κάτω από το καθεστώς της απειλής εξάπλωσης του κορωνοϊού, σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας δεν έχει απαγορευθεί η τέλεση της θείας λατρείας, ούτε στην Κύπρο, ούτε στις σλαβικές χώρες, ούτε στην Κορέα, ούτε στις εκκλησίες του Οικουμενικού Θρόνου.
 • Ενώ επιτρέπεται η τέλεση θείων λειτουργιών σε ναούς από όπου γίνεται αναμετάδοση μέσω τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, ρητά απαγορεύεται η τέλεση σε ναούς με αναμετάδοση μέσω διαδικτύου. Γιατί αυτό;
 • Το όλο πλαίσιο ως έχει προκαλεί για παράνομες υπεκφυγές με τέλεση λειτουργιών «κρυφά».
 • Ποιός να καταλάβει ότι 5 άτομα σε ένα χώρο 300 τετραγωνικών, όταν λειτουργούνται, απειλείται η δημόσια υγεία;
 • Γιατί να μη γίνονται οι ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών αποκλειστικά για τα μέλη της μοναστικής αδελφότητος;
 • Να ερωτηθεί ο κ. Τσιόδρας και να αποφανθεί για το αν η τέλεση της θείας λατρείας από τους ιερείς με πέντε ή δέκα ανθρώπους στις μεγάλες γιορτές, υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των όρων της Κυβέρνησης, ενέχει κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
 • Έχει δημιουργηθεί το αίσθημα μιας εχθρικότητας και παράλογης πολε­ μικής από την πλευρά της Κυβέρνησης προς την Εκκλησία ή ακόμη ότι έτσι υποθάλπεται η ύβρις.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

  This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

  1 Response to Σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας δεν έχει απαγορευθεί η τέλεση της θείας λατρείας (μ. Μεσογαίας προς υπ. Παιδείας & Θρησκευμάτων)

  1. Ο/Η Ηλιας1966 λέει:

   Σεβασμιώτατε, για το μπάχαλο αυτό δεν φταίει η Πολιτεία αλλά η Εκκλησία η οποία δεν το ξεκαθάρισε από την αρχή και έτσι επέτρεψε στην Πολιτεία να εισέλθει στα ‘χωράφια’ της. Στην πρώτη συνεδρίασή της, που διήρκεσε αρκετές ώρες, έβγαλε μια μισοβέζικη απόφαση, παρ’όλο που συμμετείχε και ο Τσιόδρας, η οποία προκάλεσε την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης το ίδιο βράδυ κιόλας!

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.