Ευθύνες Ελλήνων πολιτικών για την Κύπρο – Ο Ιωαννίδης πίστεψε τον Κίσινγκερ, όχι όμως και ο Ωνάσης

Πολλοί είναι οι υπεύθυνοι από ελληνικής πλευράς για την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Κορυφαία ευθύνη φέρει ο Δημήτριος Ιωαννίδης που ανέλαβε παρασκηνιακά μετά το Πολυτεχνείο και υλοποίησε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Το Μάρτιο του 1974 ο δικτάτορας Ιωαννίδης κάλεσε στο γραφείο του τον Αριστοτέλη Ωνάση. Του είπε, σύμφωνα με έναν από τους πολύ στενούς συνεργάτες του Ωνάση: “Αριστοτέλη, όλα πάνε καλά με την εξωτερική πολιτική. Οι Αμερικανοί μου είπαν να βγάλουμε από τη μέση τον παπά (τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Πρόεδρο της Κύπρου) και θα μας δώσουν το νησί” (Κύπρος). Ο Αριστοτέλης Ωνάσης τότε του έκανε μια πολύ απλή ερώτηση η οποία θα ήταν αρκετή να πείσει τον ανόητο Ιωαννίδη να σταματήσει να αγοράζει τα παραμύθια του Κίσινγκερ. Τον ρώτησε: “Και γιατί δεν το κάνουν μόνοι τους;”.

Ο Ιωαννίδης είχε πέσει στην παγίδα. Ο στρατηγός Μπονάνος κατέθεσε πως ο Ιωαννίδης του είχε πει ότι είχε διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ πως οι Τούρκοι ίσως προσπαθήσουν να στήσουν ένα προγεφύρωμα στην Κερύνεια μόνο για λόγους γοήτρου! Τόσο πολύ «κώτσο» είχαν πιάσει τον Ιωαννίδη οι Αμερικάνοι, οι οποίοι στο πρόσωπό του βρήκαν το χρήσιμο ηλίθιο που χρειάζονταν. Αφού πρώτα βέβαια ο Καραμανλής έβαλε την Τουρκία στο παιχνίδι -ως εγγυήτρια δύναμη- με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου (1959). Το προγεφύρωμα στήθηκε το 1974. Ήταν 6-7% και όταν επανήλθε ο Καραμανλής μετετράπη στο 37% του νησιού. Η κύρια ευθύνη του ήταν στο ότι διατήρησε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων που τήρησε παθητική στάση κατά τον Α΄ Αττίλα. Όσο για την ευθύνη των απριλιανών, αυτοί απέσυραν από την Κύπρο την ελληνική μεραρχία από τα τέλη του 1967.

Παρακολουθήστε την εκπομπή του Κώστα Μαρδά με το Σάββα Καλεντερίδη για τον τουρκικό Αττίλα made in Israel-USA.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Ευθύνες Ελλήνων πολιτικών για την Κύπρο – Ο Ιωαννίδης πίστεψε τον Κίσινγκερ, όχι όμως και ο Ωνάσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.