Ζάεφ: Έκανε λάθος ο Γκρούεφσκι, δεν είμαστε απόγονοι του Αλέξανδρου, ούτε δημιουργοί του μπαρόκ! (ή μήπως είμαστε;)

Εμείς οι «Μακεδόνες» είμαστε, είμαστε… τι είμαστε;

Κάπως έτσι φαίνεται να λέει η νέα (από το 2017) κυβέρνηση των Σκοπίων μετά τον Γκρούεφσκι και τον μεταβατικό χρόνο 2016-17. Τι προσπαθεί να αλλάξει ο Ζάεφ σε σχέση με τον Γκρούεφσκι; Το φτιασίδωμα της εθνικής ταυτότητας. Προσπαθεί να αλλάξει λίγο το μέικ απ, να απαλύνει το σχέδιο «ΣΚΟΠΙΑ 2014«, να πει ότι η Μακεδονική ταυτότητα δεν είναι ιστορική (δηλ. ανθρωποκεντρική) αλλά γεωγραφική άνευ ανθρωποϊστορίας. Απλή σύμπτωση ε; Συμπίπτει η «υποχώρηση» των Σκοπιανών από τον Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο με την επιτάχυνση για «εξεύρεση λύσης» μέσω του Νίμιτς; Μα τότε δεν πρόκειται για υποχώρηση, αλλά για ελιγμό και μάλιστα πολύ φτηνό. Παραμένει η ανθρωπογεωγραφία ως βάση της εθνικής ταυτότητας.

Η χώρα που διατηρεί δεκάδες παρόμοια ιστορικά αγάλματα τι είδους «γεωγαφικό προσδιορισμό» επιθυμεί;

Αν λοιπόν έκαναν λάθος από το 1990, από το 1944 ή από πολύ νωρίτερα οι Σκοπιανοί, ας το δηλώσουν καθαρότερα. Ας αποσύρουν τα αγάλματα του Φίλιππου Β΄, του «έφιππου πολεμιστή»(!) και των στρατιωτών με τις ασπίδες που έχουν το 16-ακτινο αστέρι, ας αλλάξουν τα σχολικά τους βιβλία, ας παραδεχτούν ότι ο Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος, ο Σκεντέρμπεης ήταν Αλβανός, ο Ιουλιανός και ο Ιουστινιανός ήταν Ιλλυριοί, ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος δεν γεννήθηκαν στην «Μακεδονία» των Σκοπίων. Ας παραδεχτούν ότι «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονικό έθνος» δεν υπήρξαν και ας δηλώσουν ότι τα Πανεπιστήμια που τις διδάσκουν, ψεύδονται. Η μετονομασία ενός αεροδρομίου και ενός αυτοκινητοδρόμου όχι μόνον υποτιμά την νοημοσύνη των Ελλήνων και των Βουλγάρων, αλλά και των ίδιων των κατοίκων της χώρας των Σκοπίων.

Αν τα κάνει βήματα σαν αυτά σε βάθος δεκαετίας τουλάχιστον, είναι εύκολο μετά να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τα Σκόπια. Αν χρειαστεί τότε. Γιατί, αν τα κάνουν αυτά, τότε είναι πανεύκολο να δώσουν οι Σκοπιανοί στην χώρα τους το όνομα ενός βουνού, ενός ποταμού, μιας λίμνης, μιας κοιλάδας. Αυτό θα πει «γεωγραφικός προσδιορισμός«. Επειδή η «υποχώρηση των Σκοπιανών», δηλαδή, η αναγωγή της «Μακεδονίας» σε χώμα, νερό, δένδρα + Φίλιππο, Αλέξανδρο, Ιουλιανό, … σε τίποτε δεν αλλάζει την υπόθεση.

Έτσι θα αποφύγουν και οι Έλληνες πολιτικοί έναν «γεωγραφικό έντιμο συμβιβασμό«: να δώσουν μισό Φίλιππο, μισό Αλέξανδρο, μισό Αριστοτέλη. Θα αποφύγουν το ψέμα ότι τα βρίσκουν με μια κυβέρνηση «μη εθνικιστική» επειδή αμφότεροι είναι «διεθνιστές«.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Ζάεφ: Έκανε λάθος ο Γκρούεφσκι, δεν είμαστε απόγονοι του Αλέξανδρου, ούτε δημιουργοί του μπαρόκ! (ή μήπως είμαστε;)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.