Η επικρατούσα εντύπωση για την 14η Ιουλίου 1789

Έτσι εκδικούμαστε τους προδότες (Οι επαναστάτες με τα κεφάλια της φρουράς της Βαστίλλης)

«Πτώση της Βαστίλλης, Άλωση της Βαστίλλης, Κατάληψη της Βαστίλλης, Εισβολή στην Βαστίλλη».

Με αυτούς ή παραπλήσιους όρους καταγράφεται στην Ιστορία ο λαϊκός θρίαμβος της 14ης Ιουλίου 1789 στο Παρίσι. Αυτόν τον συμβολισμό επέλεξε η Γαλλική Επανάσταση, το καμάρι της νεώτερης εποχής σύμφωνα με την επικρατούσα θεώρηση για το πέρασμα στην «εποχή ελευθερίας» του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Όσο παραπλανητική και ψευδής είναι η θεώρηση αυτή, άλλο τόσο είναι και ο συμβολισμός της. Με μικρότερα γράμματα, η Ιστορία της «Άλωσης» αναφέρει την «Παράδοση» της Βαστίλλης. Ο διοικητής της φρουράς άνοιξε την πύλη. Η συμφωνία σεβασμού της ζωής δεν τηρήθηκε από τον όχλο. Ακολούθησαν τα γνωστά λιντσαρίσματα, οι αποκεφαλισμοί της φρουράς και η κατεδάφιση της φυλακής της Βαστίλλης (δεν υπάρχει από τότε). Στους 7 αποφυλακισμένους κρατούμενους δεν περιλαμβανόταν ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, επειδή 10 μέρες πριν, είχε φωνάξει ότι απειλείται η ζωή του και είχε μεταφερθεί εκτός της Βαστίλλης. Αποφυλακίστηκε λίγους μήνες αργότερα από το νέο Έθνος που συγκροτήθηκε.

Στην Κονσιερζερί (Conciergerie), το παλιό, γοτθικό παλάτι του Παρισιού, λειτούργησε η φυλακή της Επανάστασης. Το κτίριο σώζεται ως σήμερα. Εκεί μπορεί κάποιος να δει την ταξική διαστρωμάτωση της φυλακής. Μένει μόνο να διευκρινιστεί σε ποιο ταμείο κατέληγαν τα χρήματα που έδιναν οι πλούσιοι για να δεχθούν καλύτερες συνθήκες κράτησης.

Η «μεγαλύτερη λαϊκή Επανάσταση» της σύγχρονης εποχής δεν έχει μόνον ψευδή σχέση με την Ελληνική, με την οποία όντως σχετίζεται. Έχει ψευδή στοιχεία και για τον Φραγκικό λαό που υποτίθεται πως ελευθέρωσε. Ποια θετική πολιτική μεταβολή επέφερε η στοχευμένη βαρβαρότητα της 14ης Ιουλίου 1789;

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to Η επικρατούσα εντύπωση για την 14η Ιουλίου 1789

  1. Ο/Η Αργυρώ λέει:

    Φανταστείτε να ερχόταν μία μέρα που θα αποφασίζαμε όλοι να αποκαλούμε τον Διαφωτισμό ως Σκοταδισμό. Τι θα σήμαινε αυτό για τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας. Μεταξύ μας βέβαια, δεν το βλέπω να έρχεται τώρα σύντομα. Οι υποστηρικτές της Γαλλικής «επανάστασης» όμως φαίνεται πως δεν διαβάζουν ιστορία, ή ίσως την διαβάζουν με σκοπό να την διαστρεβλώσουν αργότερα. Τι υψηλά ιδανικά θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν από σκοτισμένες διάνοιες, μαύρες καρδιές μέσα στα αποτρόπαια υπόγεια του Palais Royal, απ όπου ξεκίνησε η δυσωδία της «επανάστασης» αυτής, που έδειξε στον άνθρωπο την δυνατότητα μετατροπής της ανθρώπινης φύσης του σε κτηνώδη. Ας γιορτάσουν λοιπόν την επέτειο αυτοί σκοταδιστές και εχθροί του ανθρωπίνου γένους. Οι υπόλοιποι ας κάνουμε μνημόσυνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.