Τι αναφέρει ο Πλούταρχος για την χαμένη Ατλαντίδα;

Συνεχίζοντας την προσπάθεια διαφώτισης στο άγνωστο και άκρως σημαντικό θέμα «Ατλαντίδα», περνάμε στα «Ηθικά» του Πλουτάρχου (1ος μ.Χ. αιώνας) και συγκεκριμένα στο διαλογικό μέρος «Περί του Εμφαινομένου Προσώπου τω κύκλω της Σελήνης«. Ενώ το BBC και το Arte προσπαθούν τα τελευταία χρόνια -για άγνωστο λόγο- να εντοπίσουν την Ατλαντίδα στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Συρία κ.α., διαστρέφοντας τελείως τον Πλάτωνα και τους προ Μυκηναϊκούς  πολιτισμούς των Ελλήνων, κάποιοι ερευνητές μελετούν τον Πλούταρχο. Ένας απ’ αυτούς, ο Γιώργος Α. Χαραλαμπίδης αναλύει σ’ ένα πρόσφατο βίντεο μερικά από τα στοιχεία που περιέχει το ομώνυμο βιβλίο του.

Τι λέει γενικά ο Πλούταρχος; (αρχιερέας του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών). Με αναφορές στον Πλάτωνα, τον Εμπεδοκλή, τον Αναξαγόρα, τον Αρίσταρχο κ.α., τα επτά πρόσωπα του διαλόγου (Λαμπρίας, Λεύκιος, Σύλλας, Αριστοτέλης, Απολλωνίδης, Φαρνάκης, Θέων) συζητούν για την σχέση Ήλιου-Γης-Σελήνης, ενώ με επίκληση του Ομήρου ξεκινάει μια αναφορά για τα νησιά που βρισκόντουσαν στον σημερινό Ατλαντικό Ωκεανό (Ωγυγίη τις νήσος απόπροθεν είν αλί κείται δρόμον ημερών πέντε Βρεττανίας απέχουσα πλέοντι προς εσπέραν). Η Ωγυγία είναι το νησί όπου η Καλυψώ, κόρη του Άτλαντα κράτησε τον Οδυσσέα. Στο σημείο αυτό γίνεται λόγος για τους αυτόχθονες της Κρόνιας λατρείας αφενός, για την παρουσία του Ηρακλή, των Ελλήνων και την λατρεία του Δία αφετέρου. Το πώς συνδέονται όλα αυτά με τους πλανήτες, την Σελήνη, το Ηλύσιον πεδίον, τα Ελευσίνια μυστήρια, την αθανασία της ψυχής και την βύθιση της Ατλαντίδας είναι ένα ζήτημα ερμηνείας του αινιγματικού κειμένου, καθώς και ζήτημα ακεραιότητας του πρωτότυπου κειμένου. Το διαδίκτυο προσφέρει πρόσβαση στις ελληνο-λατινικές εκδόσεις του Daniel Wyttenbach (Οξφόρδη-1797 και Λειψία 1831). Στα ελληνικά υπάρχει η κλασική έκδοση Κάκτος (1996) και η πρόσφατη του Γιώργου Α. Χαραλαμπίδη (2015).

Περισσότερα στοιχεία στο α’ μέρος του βίντεο, ενώ για το ίδιο θέμα βλ. και στο παλιότερο άρθρο της Σταυρούλας Χοχλιδάκη, δημοσιευμένο στο terrapapers.com

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.