Τρίτη και 13. Από πού προέρχεται; Τι σημαίνει;

Τι συμβολίζει ο αριθμός 13; Το απόλυτο κακό ή την αναγέννηση που έρχεται μετά την τελείωση του 12;

Ο αριθμός 13 δεν θεωρείται κακότυχος μόνον για τους Έλληνες. Όμως οι Ορθόδοξοι θεωρούν επαύξηση της ατυχίας την 13η μέρα του μήνα, αν αυτή είναι Τρίτη. Την Τρίτη, 13 Απριλίου 1204 έγινε η (σύμφωνα με πολλους) σημαντικότερη άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενώ η άλωση από τους Οθωμανούς έγινε επίσης ημέρα Τρίτη του 1453 (1+4+5+3=13). Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν απόμακρα για τον σημερινό άνθρωπο. Απόμακρη όμως μπορεί να φαντάζει και η γραφική καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας όπως την καταγράφει η ταινία του 1963 «Τρίτη και 13» με τον προληπτικό Ν. Σταυρίδη.

Πολλές είναι οι εξηγήσεις που δίνονται για την ημέρα και τον αριθμό. Στην ημέρα Τρίτη αντιστοιχεί κυρίως ο πλανήτης Άρης, αλλά και ο Κρόνος, οι δυο περισσότερο δυσοίωνοι πλανήτες. Η Σελήνη (δαιμονικό σύμβολο) ολοκληρώνει 13 κύκλους μέσα σ’ ένα ηλιακό έτος. Δεν θα ψάξει κάποιος πολύ για να βρει ότι ο αριθμός 13 συμβολίζει το κακό και εναντιώνεται στον αριθμό 12 που συμβολίζει την δύναμη του Θεού στη γη. 12 θεοί, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 μήνες, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 Απόστολοι. Η 13η γενιά από τον Αδάμ επαναστατεί εναντίον του Θεού και χτίζει τον πύργο της Βαβέλ (Νεβρώδ ή Νίμροντ). Στο 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης ο Ιωάννης μιλάει για την εμφάνιση του Αντίχριστου και του Ψευδροπροφήτη στη γη, το χάραγμα και τον αριθμό 666.

Η αριθμολογία παίρνει και δίνει, τόσο στα π.Χ. χρόνια όσο και μεταγενέστερα. Ιδιαίτερα στην νεότερη εποχή, ο αριθμός 13 εμφανίζεται με επιμονή, σε ημερομηνίες, σημαίες, χαρτονομίσματα (με χαρακτηριστικότερο το αμερικανικό δολάριο). Πολλά αποδίδονται στην 13η φυλή του Ισραήλ, τους Σιωνιστές. Όλα αυτά δεν αποδεικνύουν κάτι ή δεν ξέρουμε αν χρησιμοποιούνται σκόπιμα. Και για να τελειώσουμε περισσότερο αισιόδοξα, εμείς δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει 12 αστέρια.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.