Ευρώπη: να δώσει εξηγήσεις η Microsoft για τη συλλογή δεδομένων

Αν και η Microsoft έχει ανακοινώσει ήδη μια σειρά αλλαγών στο επερχόμενο Windows 10 Creators Update που θα δώσουν περισσότερο έλεγχο στον τελικό χρήστη στα δεδομένα που συλλέγει η εταιρεία, η Ευρώπη φαίνεται να ανησυχεί.

Μια ομάδα που ονομάζεται Article 29 Working Party, και αποτελείται από μέλη που εκπροσωπούν 28 οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Γηραιά Ήπειρο, ζήτησε από τη Microsoft να παρέχει στους χρήστες των Windows 10 περισσότερες πληροφορίες για το πώς επεξεργάζεται τα δεδομένα που συλλέγει από τους υπολογιστές τους.

“Με βάση τα αποτελέσματα των εν εξελίξει ερευνών σε εθνικό επίπεδο, και λαμβάνοντας υπόψη τις προτεινόμενες αλλαγές στα Windows 10, η ομάδα εργασίας εξακολουθεί να ανησυχεί για το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών”, ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωσή της, σύμφωνα με μια δημοσίευση του Reuters.

Οι αλλαγές της προστασίας στην ιδιωτική ζωή που προτείνει η Microsoft με το επερχόμενο Windows 10 Creators Update συμπεριλαμβάνουν μια νέα εμπειρία εγκατάστασης που θα επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες ρυθμίσεις, όπως τοποθεσία, αναγνώριση ομιλίας, και διαγνωστικούς ελέγχους.

Επιπλέον, το Redmond έχει αναφέρει μικροαλλαγές στις ρυθμίσεις τηλεμετρίας των Windows 10, εξηγώντας ότι οι χρήστες μπορούν θα μπορούν να αλλάξουν τα πάντα σε μεταγενέστερο χρόνο σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους.

Όμως, η ευρωπαϊκή ομάδα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, αναφέρει ότι η Microsoft θα πρέπει να εξηγήσει πώς χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για ότι οι εν λόγω πληροφορίες μπορούν να μοιραστούν με τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς.

“Η Microsoft θα πρέπει να εξηγήσει με σαφήνεια τι είδους προσωπικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία και για ποιους σκοπούς. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, η συναίνεση μας δεν θα ισχύει”, δήλωσε η ομάδα της ΕΕ.

Η Microsoft δεν έχει εκδώσει ακόμη κάποια δήλωση για το θέμα αυτό, αλλά και να εκδώσει μάλλον θα ακούσουμε το ίδιο τροπάριο:

“Η Microsoft σέβεται την προστασία της ιδιωτικής ζωής κάθε χρήστη, μπλα μπλα μπλα και ότι οι συλλογή δεδομένων κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των Windows.” Εξάλλου ποιος μπορεί να το ελέγξει; Μιλάμε πάντα για ένα λειτουργικό κλειστού κώδικα, οπότε κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι φεύγει από τον υπολογιστή σας.

Φυσικά και για άλλη μια φορά η εταιρεία θα αναφέρει ότι στα δεδομένα που συλλέγει δεν έχουν πρόσβαση τρίτοι.

secnews.gr

Για το ίδιο θέμα βλ. insomnia.gr

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Ευρώπη: να δώσει εξηγήσεις η Microsoft για τη συλλογή δεδομένων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.