Προσωπικοί υπολογιστές: Συμπλήρωσαν 35 χρόνια ζωής

Microsoft και IBM είναι ονόματα γνωστά σε όλους. Κάποιοι θα θυμούνται τον υπολογιστή της φωτογραφίας ή κάποιους παρόμοιους, λίγο μεταγενέστερους υπολογιστές που μπήκαν στη ζωή μας πριν 35 χρόνια. Τον Αύγουστο του 1981 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής, ο IBM PC 5150. Ο επεξεργαστής του έτρεχε στα 4,77 MHz, είχε μνήμη 16Kb επεκτεινόμενη στα 256Kb και το μέσο αποθήκευσης ήταν ο εύκαμπτος μαγνητικός δίσκος 5,25 ιντσών με χωρητικότητα 160 Kb. Η ανάλυση των γραφικών έφτανε τα 320×200 εικονοστοιχεία. Το βάθος χρώματος ήταν 4 (τέσσερα χρώματα) και μπορούσε να εμφανίζει 25 γραμμές κειμένου με 80 χαρακτήρες ανά σειρά, αν και στην πράξη κυριαρχούσε η μονοχρωμία της πράσινης οθόνης με τις 11 ίντσες (640×200). Το λειτουργικό σύστημα ήταν το PC DOS 1.0 της Microsoft, μια ακόμη ιστορική κίνηση η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας του Bill Gates.

Με τιμή που ξεκινούσε από $ 1.565 (ένα χρόνο πριν ο φθηνότερος υπολογιστής κόστιζε $ 13.500), το PC της IBM αποτέλεσε ακόμα και για την ίδια την εταιρεία κάτι πρωτόγνωρο, με υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας να αναρωτιέται «γιατί κάποιος θα θελήσει να πάρει σπίτι του έναν υπολογιστή». Στο αναλυτικό άρθρο που έχει αναρτήσει η IBM στην ιστοσελίδα της, αναφέρει μάλιστα και άλλη δήλωση στελέχους της εταιρείας λίγο μετά την κυκλοφορία του υπολογιστή, ο οποίο ανέφερε ότι «αυτός ο υπολογιστής θα προκαλούσε ντροπή στην ΙΒΜ».

Πάντως η ιδέα ενός υπολογιστή για το σπίτι δεν ήταν καινούρια, με εταιρείες όπως η Apple, η Commodore και η Atari να είχαν ήδη προχωρήσει σε κυκλοφορία των δικών τους προτάσεων, κάτι που οδήγησε την ΙΒΜ στο να αναθέσει στον William C. Lowe τη δημιουργία ενός πρωτότυπου, από το οποίο το πρώτο PC γεννήθηκε. Με κωδική ονομασία Chess, το μοντέλο 5150 ανακοινώθηκε στις 12 Αυγούστου του 1981 στη Νέα Υόρκη, δημιουργώντας αίσθηση.

Η επιτυχία της IBM οδήγησε άλλες εταιρείες στην ανάπτυξη των IBM Συμβατών Υπολογιστών, που με τη σειρά του οδήγησε στην τυποποίηση τμημάτων όπως η δισκέτα που χαρακτηρίστηκε «IBM format». Ένας κλώνος IBM PC μπορούσε να κατασκευαστεί με επί μέρους τμήματα τρίτων κατασκευαστών. Εταιρείες όπως η Compaq, Phoenix, Award έφτιαξαν πλήρως λειτουργικές εκδόσεις του BIOS, επιτρέποντας σε εταιρείες όπως η Dell και η HP να κατασκευάσουν προσωπικούς υπολογιστές πλήρως συμβατούς με της IBM. Έτσι το «IBM PC» έγινε το κατασκευαστικό πρότυπο. Το 1983 ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σκληρός δίσκος στον υπολογιστή.

Insomnia, Wikipedia

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.