Όλγα Κατσιαρδή-Hering – «Έλληνες, Γραικοί, Ρωμιοί: σημασιοδοτήσεις και ευρωπαϊκή ιδέα»

katsiardi-heringΤο Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, στο πλαίσιο του νέου κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο: «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα και ώρα 20:00, τη διάλεξη με θέμα, Έλληνες, Γραικοί,  Ρωμιοί: σημασιοδοτήσεις και ευρωπαϊκή ιδέα, της  Καθηγήτριας της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Όλγας Κατσιαρδή-Hering.

Στόχος της διάλεξης είναι να αναδειχθεί ο διάλογος των Ελλήνων λογίων με την Ευρώπη αλλά και η ανασημασιοδότηση διαχρονικά των όρων Έλληνες, Γραικοί, Ρωμιοί μέσα από αυτόν τον διάλογο, από την πρώιμη νεότερη εποχή ώς την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Στον διάλογο αυτό συνέβαλαν επίσης η ένταξη των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε διάφορα πολυεθνικά κρατικά μορφώματα, αλλά και η μετανάστευση και η διασπορά, καθώς και οι πολλαπλές εμπορικές και πνευματικές σχέσεις με κύκλους της.

Η Όλγα Κατσιαρδή-Hering είναι Καθηγήτρια της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού από το 1453 ώς την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ερευνητικοί τομείς: Ελληνισμός της Διασποράς, Οικονομική Ιστορία των Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία, Ιστορία των Πόλεων, Ιστορία της Οικογένειας, Πνευματική Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, Μεταναστεύσεις, Ιστορική Ανθρωπολογία, Η ιδέα της Ευρώπης. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Σκοπός της είναι η επιστημονική μελέτη ιστορικών θεμάτων (πολιτικών – στρατιωτικών – διπλωματικών – κοινωνικών – εκπαιδευτικών – οικονομικών κ.ο.κ.) της περιόδου από το 16ο έως το 19ο αιώνα με άξονα τον Ιωάννη Καποδίστρια. Συμμετέχει α) σε επιστημονικά συνέδρια/ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, β) σε προγράμματα δημοσίων σχολείων με τη μορφή παρουσιάσεων-διαλέξεων. Συνεργάζεται με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και επιστημονικούς φορείς.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.