Διαιρεμένοι και στην γενοκτονία;

Εκτέλεση Αρμένιων Χριστιανών

Άλλη μια επέτειος γενοκτονίας τιμάται από τους Έλληνες. Όμως, μέσω των “ευνόητων” νοημάτων, της συνήθειας, της αθέλητης ασάφειας, της σκόπιμης παραποίησης και πάλι δεν συνειδητοποιούμε ποιοι ακριβώς διώχθηκαν, βασανίστηκαν, θανατώθηκαν, εκτοπίστηκαν μεταξύ 1915-1922.

Τα “ποντιακά σωματεία”, οι “Πόντιοι”, ο “Ποντιακός Ελληνισμός”, ο “Ελληνισμός της Μ. Ασίας και του Πόντου”, οι σκόρπιες αναφορές σε Ασσύριους και Αρμενίους είναι μερικές από τις εκφράσεις που αποκρύπτουν από την κοινή θέα πως στη διάρκεια του Α΄ παγκ. Πολέμου, αλλά και μετά απ’ αυτόν ολοκληρώθηκε (τρόπος του λέγειν) το “ανατολικό ζήτημα”· το ζήτημα του “1821” που ακόμα δεν έχουμε αποκρυπτογραφήσει, όχι μόνον ως προς τον στόχο, αλλά και ως προς την ημερομηνία έναρξης. Γιατί το 1821 ξεκίνησε αυτό που σκόνταψε άλλες δυο-τρεις φορές στα προηγούμενα 50 χρόνια.

Όταν λοιπόν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας πιστεύει και διαλαλεί ότι το “Ανατολικό ζήτημα” ξεκίνησε χάρη στον δυτικό διαφωτισμό και στην Γαλλική Επανάσταση, πώς είναι δυνατόν ο μέσος Έλληνας να γνωρίζει ότι το 1821 ξεκίνησε η Επανάσταση των Χριστιανών και το 1922 “ολοκληρώθηκε”, με τους ίδιους πάντα εχθρούς και φίλους, με μια οργανωμένη – συστηματική δίωξη και εκτοπισμό των Χριστιανών της Ανατολής που -νομικά- ονομάστηκε αργότερα “γενοκτονία”;

Μήπως είναι καιρός να πάψουμε την κουβέντα αν “ήταν ή δεν ήταν γενοκτονία” και να ερευνήσουμε αν αυτή η διεθνής πολιτική απόφαση που υλοποιήθηκε από το υπό ίδρυση Τουρκικό κράτος είναι μια ακόμα σφαγή, ένας ακόμα διωγμός των Χριστιανών; Σύγχρονος, αυτή τη φορά, με διεθνείς συνθήκες να επικυρώνουν την “ανταλλαγή των πληθυσμών”, αλλά που δεν παύει να είναι μια γενοκτονία των Χριστιανών.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.