Ξεκίνησε ο νέος κύκλος διαλέξεων «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»

Νέος Κύκλος διαλέξεων «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»

 

 

 

 

Διάλεξη του Ιωάννη Χασιώτη

Η νεοελληνική εθνική ιδεολογία στα προεπαναστατικά χρόνια: Οι πηγές και η ερμηνεία τους

 στο Σπίτι της Κύπρου

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου διαλέξεων «Ο Ιωάννης Καποδίστριας συναντά την Ιστορία», το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια ανανεώνουν τη συνεργασία τους και συνδιοργανώνουν νέο κύκλο ανοιχτών διαλέξεων, με τον γενικό τίτλο «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους».

Ο νέος κύκλος θα συμβάλει στην ιστορική έρευνα και μελέτη, σε Ελλάδα και Κύπρο, της περιόδου της Τουρκοκρατίας, με θέματα που αφορούν στην οργάνωση του γένους, την οικονομική, κοινωνική, πνευματική και ιδεολογική του ανέλιξη ως τις παραμονές της Επανάστασης του 1821, το ρόλο της εκκλησίας και της διασποράς, τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους με ιδιαίτερο κεφάλαιο τον Ιωάννη Καποδίστρια και το κυβερνητικό του έργο, αλλά και τον Ελληνισμό στη δίνη του ανατολικού ζητήματος έως και τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.

Ο νέος κύκλος ξεκίνησε, παρουσία μεγάλου ακροατηρίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην νεότερη Ελληνική ιστορία, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στο Σπίτι της Κύπρου, με την εναρκτήρια διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κύπρου και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Ιστορίας της Μαδρίτης κ. Ιωάννη Χασιώτη, με θέμα Η νεοελληνική εθνική ιδεολογία στα προεπαναστατικά χρόνια: Οι πηγές και η ερμηνεία τους.

Τον ομιλητή παρουσίασαν και καλωσόρισαν στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μαρία Παναγίδου και ο Νομικός-Ιστορικός, ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια κ. Ανδρέας Κούκος.

2016-1-28

Από αριστερά: Ανδρέας Κούκος- Πρόεδρος ΕΜΕΙΚ, Μαρία Παναγίδου-Σπίτι της Κύπρου, Ιωάννης Χασιώτης- Ομότ. Καθηγητής Α.Π.Θ., Παναγιώτης Κοντός- Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Όλγα Κατσιαρδή -Hering- Καθηγήτρια Νεότ. Ιστορίας ΕΚΠΑ, Ευάνθης Χατζηβασιλείου- Αναπλ. Καθηγητής Νεότ. Ιστορίας ΕΚΠΑ

Ο κ. Χασιώτης επεσήμανε στη διάλεξή του μερικά από τα καταγραμμένα βασικά δεδομένα (ιστορικά, σημασιολογικά, εκκλησιαστικά, γεωγραφικά, εθνογραφικά κλπ.), τα οποία υπογραμμίζουν όχι μόνο την ύπαρξη, αλλά και τη ζωντάνια της συλλογικής εθνικής ιδεολογίας των Ελλήνων στα προεπαναστατικά χρόνια. Παραθέτοντας αποσπάσματα από ενδεικτικά κείμενα, σταχυολογημένα από ποικίλες ιστορικές, φιλολογικές, λογοτεχνικές, εκκλησιαστικές και άλλες πηγές, μαρτυρίες για το εθνικό όνομα των Ελλήνων και το διαρκές όραμα της απελευθέρωσής τους, σε ελληνικά και ξένα έγγραφα και αναφορές στον λαϊκό πολιτισμό της μακράς περιόδου από τα χρόνια της Άλωσης ως τις παραμονές της Επανάστασης, ο κ. Χασιώτης επιχείρησε να προσεγγίσει, συνοπτικά, το νεοελληνικό εθνικό φαινόμενο, αναζητώντας πέρα από εθνικιστικές ή μεθοδολογικές προκαταλήψεις τους παράγοντες εκείνους που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εθνική ιδεολογία κατά την προεπαναστατική περίοδο και συνεπώς αν και πόσο επηρέασαν και την ιδεολογική προετοιμασία και το αίσιο τέλος της Εθνεγερσίας του 1821, αλλά και τους μετεπαναστατικούς ιδεολογικούς ορίζοντες του νεοελληνικού κράτους.

Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε θα μπορούσαμε, συμβολικά, να πούμε ότι το δέντρο της νεοελληνικής εθνικής ιδεολογίας, που, κατά τα πειστικά επιχειρήματα του Σβορώνου, είχε τις ρίζες του στον ύστερο Μεσαίωνα, αρχίζει να βλαστάνει στα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια, για να σχηματίσει τον κορμό του και να βγάλει και την πρώτη ανθηρή φυλλωσιά του κατά τον 16ο και 17ο αιώνα και μόνο οι ώριμοι καρποί του θα πρέπει να αποδίδονται στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.

Ο κύκλος διαλέξεων «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους» πραγματοποιείται με την ευγενή στήριξη της AEGEAN ως επίσημου χορηγού αερομεταφορών.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.