Σε 100 μέρες η απόφαση για την απόσχιση της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία

Βρισκόμαστε 15 μέρες μετά τις Ευρωεκλογές και 100 μέρες πριν το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας από την Μεγάλη Βρετανία. Ενώ το ΟΧΙ δημοσκοπικά προηγείται, ενώ το ΝΑΙ κερδίζει έδαφος, τα ερωτήματα παραμένουν:

Πώς συμβαδίζει η πορεία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης με τα κατά τόπους κινήματα ανεξαρτησίας από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.; Πώς θα φορεθεί το ευρωπαϊκό κοστούμι από έναν Σκωτσέζο, όταν ήδη το Βρετανικό φαίνεται να τον πνίγει; Πώς βαδίζουμε προς τον φεντεραλισμό όταν αναπτύσσονται αποσχιστικά κινήματα; Τι θα συμβεί αν η Σκωτία ή κάποια άλλη περιοχή κάνει την αρχή;

Ο Μπαρόζο προειδοποιεί ότι θα είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη η ένταξη μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην Ε.Ε., αλλά εδώ, πέρα από το ότι ο απειλητικός πρόεδρος λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο (θα θέλουν οι Σκωτσέζοι μιας ανεξάρτητης Σκωτίας να παραμείνουν στην Ε.Ε.;) θα πρέπει να θυμηθούμε την στάση της Ε.Ε. και προσωπικά του Μπαρόζο στο θέμα της Ουκρανίας. Αποτελεί έναν επιθετικό-επεκτατικό μηχανισμό η Ε.Ε.; Είναι η ίδια η Ευρώπη που προκαλεί την διάλυσή της μέσω της επιθετικής – ενοποιητικής της πολιτικής;

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Σκωτία δεν είναι μια οποιαδήποτε περιοχή της Ευρώπης. Ήταν αυτή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον διαφωτισμό και στην διαμόρφωση της νέας Ευρώπης. Ήταν αυτή που «δημιούργησε» την Βρετανία, όταν την Ελισάβετ Α’ διαδέχθηκε τελικά ο εξάδελφός της Σκώτος βασιλιάς Ιάκωβος Στ΄, ο οποίος το 1603 στέφθηκε βασιλιάς της ενοποιημένης Σκωτίας-Αγγλίας και Ιρλανδίας ως Ιάκωβος Α΄. Έτσι, από την ένωση της Αγγλικής και της Σκωτικής σημαίας δημιουργήθηκε η πρώτη εκδοχή της κοκκινο-γάλαζης βρετανικής σημαίας. Η ένωση των δυο κοινοβουλίων έγινε το 1707.

Αποδείχθηκε λίγη τελικά η ιστορική Βίβλος του βασιλιά Ιάκωβου; Θα αναβιώσει ένας νέος Ιακωβιτισμός και μια μάχη αντίστοιχη με αυτήν του καθολικισμού-προτεσταντισμού; Θα χωρίσει μετά από τέσσερις αιώνες το σκωτσέζικο γαϊδουράγκαθο από το αγγλικό ρόδο; Θα γίνει ένα τέτοιο διαζύγιο ή ο κλυδωνισμός από την όλη διαδικασία η κομμένη θηλιά από την οποία θα ξεφτίσει όλο το ευρωπαϊκό πουλόβερ; Ή μήπως τέτοιοι κλυδωνισμοί θα γίνουν αφορμή για να ραφτεί ένα νέο πουλόβερ με πολύ πιο ανθεκτική κλωστή; Υπομονή, η 18η Σεπτεμβρίου δεν είναι μακριά.

τΚτΙ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Σε 100 μέρες η απόφαση για την απόσχιση της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία

  1. Παράθεμα: Σε 100 μέρες η απόφαση για την απόσχιση της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία | αἰέν ἀριστεύειν

  2. Παράθεμα: Σε 100 μέρες η απόφαση για την απόσχιση της Σκωτίας από την Μ. Βρετανία « ΑΒΕΡΩΦ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.