Πόσο πραγματικά απέχει η “βάπτιση του Κλόβις” από το σήμερα;

Αφορμή της ανάρτησης αυτής υπήρξε ο σχολιασμός σε ιστοσελίδα που παρουσίαζε τον βασιλιά Clovis (ελληνιστί Χλωδοβίκος) τον σημαντικότερο ηγεμόνα της φραγκικής δυναστείας των Μεροβίγγειων. Ο σχολιασμός αφορούσε στην καθοριστικής σημασίας στροφή ορισμένων γερμανικών λαών απο τον Αρειανισμό στον Χριστιανισμό. Τι σήμαινε αυτή η ενέργεια και πώς σηματοδότησε την διεκδίκηση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας;

Το 410 η πρώτη πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους λεηλατείται από τους Βησιγότθους, ενώ το 476 ο Οδόακρος αποτελεί τον πρώτο μη Ρωμαίο ηγέτη της Ρώμης. Τόσο ο Αλάριχος ο Α’, όσο και ο Οδόακρος ήταν Αρειανιστές, δηλαδή “χριστιανοί” που απέρριπταν την θεϊκή φύση του Χριστού. Το σχόλιο σχετικά με τον Clovis είχε ως αφορμή την βάπτισή του, κάτι που έθετε σε νέα βάση την σχέση του βασιλείου των Φράγκων με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. Αν ψάξει κάποιος την ιστορία της Αυτοκρατορίας θα διαβάσει μάλλον ότι η χριστιανοποίηση προηγείται της κατάλυσής της το 476. Αυτό σημαίνει ότι η από το 330 χριστιανική Αυτοκρατορία δεν είναι Ρωμαϊκή; Αν ψάξει κάποιος την ιστορία του Clovis θα βρει εύκολα ότι βαφτίστηκε και έγινε “καθολικός” λίγο πριν το 500 (his conversion to Catholic Christianity and his baptism at Reims). Τι σήμαινε αυτό;

Σχόλιο

Η φράση “μετάβαση στον Καθολικισμό”, σε συνδυασμό με την κατά πολύ μεταγενέστερη εικονογράφηση της βάπτισης του Clovis δείχνουν ότι το γνωστό χριστιανικό “Σχίσμα” προηγείται κατά πολύ της πλήρους εμφάνισής του και ότι ο “Καθολικισμός” του τότε είναι αυτό που νοείται και σήμερα με τον ίδιο όρο. Αυτό βολεύει ιδιαίτερα μια επιφανειακή θεώρηση του “Καθολικισμού” έναντι της “Ορθοδοξίας”, όπου απαλείφεται και η ιστορική παράμετρος του Αρειανισμού. Στην περίπτωση αυτή, δηλαδή, η φράση θα μπορούσε να είχε γραφεί “μετάβαση στην Ορθοδοξία” που θα είχε αντίστοιχο περίπου εννοιολογικό λάθος, αλλά και κάποια αλήθεια επί της ουσίας. Δεν γίνεται δηλαδή σαφές στο κείμενο ότι “Καθολική Εκκλησία” είναι η μόνη (τότε) χριστιανική Εκκλησία που είχε διατυπωθεί στο Σύμβολο της Πίστεως από την Β’ Οικουμενική Σύνοδο (Εις μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν ομολογώ έν βάπτισμα…)

Από την άλλη, η βάπτιση του Clovis όντως παραπέμπει σε αυτό που θα ολοκληρωθεί λίγους αιώνες αργότερα, όταν τους Μεροβίγγειους διαδεχθούν οι Καρολίδες, άρα το προωθούμενο σχέδιο δεν είναι άλλο από την “νόμιμη” διεκδίκηση της “Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας” μέσα από την σύγκρουση του “ελληνικού” με τον “φραγκικό” χριστιανισμό. Υποστηρίχθηκε εκ των υστέρων ότι η “Καθολική” Εκκλησία στην οποία δήλωσε πίστη ο Κλόβις ήταν το εκ των υστέρων γνωστό “καθολικό δόγμα” της Ρώμης. Όμως το καθολικό δόγμα της Ρώμης δεν είναι “παπικό” αλλά “φραγκικό”, κάτι που επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω σύγχυση. Ενώ “καθολικός” σημαίνει “ένας και καθ’ ολοκληρίαν” αργότερα υποστηρίχθηκε ότι “καθολικός” από την εποχή του Κλόβις σήμαινε πάλι “ένας και καθ’ ολοκληρίαν”, ΧΩΡΙΣ όμως τον χριστιανισμό της Κων/πολης που πήρε για την Δύση μια θέση …”αρειανισμού” δηλαδή “αιρετικού χριστιανισμού” (εξ ου και το “αυτοκρατορία των Γραικών”). Το “χριστιανικό όλον” δηλαδή για την Δύση έγινε η “Ρώμη” (!), με αποτέλεσμα ο σημερινός δυτικός να αγνοεί ακόμα περισσότερο και από τον παραπληροφορημένο, μέσω του Σχολείου, Έλληνα ποιος αποσχίσθηκε από ποιον και γιατί. Συνεπώς, η βάπτιση του Κλόβις συνιστά την προσπάθεια “ρωμαιοποίησής” του, αφού, ως γνωστό, τα κάστρα πέφτουν ευκολότερα όταν ο απ’ έξω πόλεμος συνδυαστεί με πόλεμο από μέσα.

Τι επιδιώκεται να σημαίνει σήμερα η “καθολικότητα”; Προεκτείνοντας, βλέπε εκτός από Καρλομάγνο και τα θέματα σταυροφορίες, τράπεζες, τάγμα Ιησουϊτών, τεκτονισμός, διαφωτισμός… Ευρωπαϊκή Ένωση που “καθολικοποιεί” μέσω του ευρώ, “ψάχνει” την “ανεκτικότητα” και διώκει τον χριστιανισμό για χάρη της “δημοκρατίας” και της “ειρήνης”.

Απάντηση

Εύστοχο σχόλιο.

Η φράση “μετάβαση στον Καθολικισμό” έχει περισσότερο τοπολογική έννοια λόγω της περιοχής στην οποία δραστηριοποιήθηκε ο Χλωδοβίκος.

Όσον αφορά στην αντιπαλότητα του Καθολικισμού έναντι της Ορθοδοξίας συμφωνώ, καθότι τα ιστορικά κίνητρα είναι σαφή και αυταπόδεικτα.

Σχόλιο

Συμφωνούμε στο πρώτο, γι αυτό και έγινε ο σχολιασμός.

Μια διόρθωση σχετική με το σχόλιό μου: όπου «απαλείφεται» (ο αρειανισμός), διάβαζε «υποβαθμίζεται».

Και μια διευκρίνιση: Η «Ρωμαιοποίηση» μέσα στο σχόλιο δεν αναφέρεται στην πρώτη Ρώμη. «Ρωμαιοποίηση» σημαίνει «ορθοδοξοποίηση» ή «καθολικοποίηση», δηλαδή «αναγνώριση της Κωνσταντινούπολης-Νέας Ρώμης» ως πολιτικού φορέα του ΕΝΟΣ Χριστιανισμού. Επειδή εύκολα παρεξηγούνται αυτές οι λέξεις, ξεκαθαρίζω και πάλι ότι η διεκδίκηση του τίτλου «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» δρομολογείται μέσω της διεκδίκησης του «γνήσιου» χριστιανισμού, που στην περίοδο του Clovis περνάει μέσα από την αναγνώριση του χριστιανισμού της Κωνσταντινούπολης. Αυτό είναι το σχέδιο, που ξεκινά μέσα από την δική του βάπτιση και θα ολοκληρωθεί μέσα σε 3 αιώνες.

Όσο για τα «σαφή και αυταπόδεικτα» κίνητρα που γράφεις αγαπητέ Χείλωνα, ναι, είναι τόσο σαφή για ορισμένους, που το 1823 βλέπουν «αλλαγή» της βρετανικής πολιτικής, το 1825 βλέπουν «αλλαγή» της γαλλικής πολιτικής και το 1827 πανηγυρίζουν, επειδή η Δύση (!) βοήθησε τους ανήμπορους «Έλληνες, επαναστάτες κρυπτοκαρμπονάρους (!)» να νικήσουν τους Οθωμανούς (!) και να δημιουργήσουν επιτέλους το δυτικόμορφο κράτος, που παρολίγο να «καταστρέψει» ο Καποδίστριας με την ξεροκεφαλιά του. Όλοι αυτοί βέβαια (ιστορικοί και μη) έπαθαν αστιγματισμό μπροστά στο «Εν τούτω νίκα» του Αλ. Υψηλάντη, επικρότησαν την μετονομασία της -νεκρής μετά το 1453- Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε «Βυζάντιο», προσπέρασαν την μετονομασία των Ρωμαίων της Κωνσταντινούπολης σε «Γραικούς» (δηλαδή αιρετικούς χριστιανούς, πλην, Έλληνες) από τον Καρλομάγνο.

Με δεδομένο λοιπόν το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κ. Καραμανλή (βραβείο Καρλομάγνου 1978) και με αφορμή την παρούσα ανάρτηση, αναρωτήθηκα πόσο πραγματικά απέχει, η βάπτιση του «Κλόβις» από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεκαπέντε αιώνες μετά ζητά η «Μέρκελ» (βραβείο Καρλομάγνου 2008) προκειμένου να γίνει η Ελλάδα «ένα κανονικό Δυτικό κράτος«. Πόσο;

τΚτΙ

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Πόσο πραγματικά απέχει η “βάπτιση του Κλόβις” από το σήμερα;

 1. Ο/Η Stelios Frang λέει:

  Οι Ανατολικοί χριστιανοί δεν λεγόντουσαν τότε Ορθόδοξοι αλλά Έλληνες, παρότι οι παπάδες υποστηρίζουν σήμερα ότι Έλληνες λέγονταν οι ειδωλολάτρες. Ο επίσκοπος Ρώμης, πάπας Γελάσιος (Gelasius) που έζησε κατά τον 5ο αιώνα (πέθανε το 496) απηύθυνε επιστολές στον αυτοκράτορα και στη διοίκηση του ρωμαϊκού κράτους, στις οποίες καταφέρεται κατά των, όπως γράφει σε πάμπολλα σημεία, «σχισματικών Ελλήνων». (E. Caspar, Geschichte des Papstums II, 1930 και W. Ullmann: Gelasius I, 1981) Αφορμή για τη συγγραφή αυτών των επιστολών ήταν αντιδικίες για κάποια δογματικά ζητήματα πίστης. Προφανώς, οι αναγνώστες εκείνης της εποχής των επιστολών του Γελάσιου, στο παλάτι, στο στρατό, στην εκκλησία και στη διοίκηση, καταλαβαίνουν ότι ο επίσκοπος Ρώμης κατακεραυνώνει και χλευάζει τις ηγετικές ομάδες της ανατολικής Εκκλησίας που διέθεταν ελληνική παιδεία. Όλοι οι χριστιανοί ονομάζονταν τότε Καθολικοί, σε αντιπαράθεση με τους Αρειανούς. Ορθόδοξος δεν ονομαζόταν κανένας τότε και είναι μάλλον έννοια που αξιοποιείται συστηματικά στη δεύτερη χιλιετία…

  • Ο/Η karavaki λέει:

   Η προσέγγισή σας βασίζεται σε στοιχεία και τα ακριβή στοιχεία είναι μη αμφισβητήσιμα. Ωστόσο, το θέμα του πολιτισμού σε βάθος χιλιετιών είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναπτυχθεί σύντομα και επιπλέον, πιστεύω ότι ο νικητής μιας σφοδρής, αιώνιας σύγκρουσης δεν μπορεί να αναδειχθεί μέσα από καμιά στατιστική, όσο μεγάλο και αν είναι το δείγμα της. Συμφωνώ σε πολλές διαπιστώσεις σας, ωστόσο, εμμένω στον παραλληλισμό που θέλησα να αναδείξω μέσα από τον τίτλο.
   Αν σήμερα, επιχειρηματολογούν σταθερά οι κυβερνητικοί πως ο ενιαίος φόρος ακινήτου εφαρμόζεται επειδή έτσι γίνεται σε όλο (τον προοδευμένο) δυτικό κόσμο, αν ψελλίζεται ότι το ΕΕΤΗΔΕ υπήρξε ο τρομοκρατικός προθάλαμος του ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ AKINHTOY, αν κυνικές εκφράσεις που παρέπεμπαν στους πλειστηριασμούς υπήρξαν από το 2010 (φταίνε οι Έλληνες, γιατί αγόρασαν ακίνητα με δανεικά), τότε αποκτά πρόσθετη προοπτική η λογική του προσχεδιασμένου εγκλήματος.
   Δεν είναι λοιπόν αξιοπερίεργα μόνον όσα συμβαίνουν στην ιστορία που “αιτιολογούν” ολόκληρους πολιτισμούς με μονολεκτικούς χαρακτηρισμούς (ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΦΩΣ, ΣΚΟΤΟΣ, ΒΥΖΑΝΤΙΟ, ΡΩΜΗ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΙΣΜΟΣ…) εξηγημένους τόσο καλά, μερικές φορές, όσο και ο φόρος κατοχής ακινήτου που λέγεται ότι επέρχεται, προκειμένου να “εκσυγχρονισθεί” ένας πολιτισμός. Άρα η “κρίση” είναι προσχεδιασμένη, λειτουργεί ως δόγμα του σοκ. Αν όμως δυσκολευόμαστε να δούμε την πλαστότητα του “ελλείμματος” του 2009, και την “ευθύνη” για την είσοδο των Ελλήνων στο ευρώ, δεν θα πρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερες επιφυλάξεις για τις όμοιας εκπόρευσης, ανάλογες, σύντομες προσεγγίσεις όρων όπως “Έλληνας”, “Χριστιανός” κλπ, ιδιαίτερα όταν η γραμμή στήριξης του 1ου θέματος τέμνει το κέντρο βάρους του 2ου;

 2. Παράθεμα: Πόσο πραγματικά απέχει η “βάπτιση του Κλόβις” από το σήμερα; | Τόνοι καὶ Πνεύματα ….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.